Apotek begränsar försäljning av paracetamol
Från och med den 1 november ska apotek inte sälja mer än en förpackning paracetamol till unga under 18 år. Foto: Istock.

Apotek begränsar försäljning av paracetamol

Barn under 18 år ska inte kunna köpa mer än en förpackning av paracetamol i tablettform på landets apotek. Detta efter en överenskommelse i apoteksbranschen.

26 okt 2016, kl 09:54
0

Annons

Johan Wallér.

Branschföreningen Sveriges Apoteksförening inför begränsningar för unga under 18 år att köpa paracetamol i tablettform. Från och med den 1 november får unga endast köpa en förpackning per köptillfälle på landets apotek. Enskilda apotekskedjor har tidigare haft liknande begränsing.

Fram till den 31 oktober 2015 kunde värktabletter med den aktiva substansen paracetamol säljas i livsmedelsaffärer. Men efter rapporter om ökad försäljning och ökat självskadebeteende begränsade Läkemedelsverket förra hösten försäljningen till endast apotek.

Apoteksbranschens nya policy är dock inte kopplad till rapporter om ytterligare ökning av självskadebeteende eller överdoseringar, utan handlar enligt Johan Wallér, vd för Sveriges Apoteksförening, om att apoteksbranschen vill visa att man frågan på allvar.

– Vi vet att överdosering av paracetamol är ett problem och genom att begränsa försäljningen kan vi vara ett filter för att förhindra självskadebeteende hos unga människor, säger Johan Wallér.

Något totalstopp för att köpa mer än en förpackning paracetamol blir det knappast inte eftersom det i praktiken fortfarande är möjligt att helt enkelt gå till olika apotek för att göra sina inköp.

– Detta täpper inte till alla hål kring problemet, men vi tror att det kan få ett stopp för impulsköp hos till exempel unga som mår dåligt, säger Johan Wallér.

Exakt hur kontrollen ska ske på enskilda apotek är upp till apoteksaktörerna själva att utforma.

– Vi förutsätter att alla gör vad man kan för att följa överenskommelsen.

Den begränsade försäljningen gäller endast paracetamol i tablettform. Andra beredningar som flytande form, brustabletter och stolpiller berörs inte.

Paracetamol är den aktiva substansen i Alvedon och Panodil