Apotek anklagas för konkurrensbrott

Svensk Egenvård anmäler flera apotekskedjor för ett samarbete som sägs begränsa konkurrensen.

12 apr 2013, kl 14:06
0

Svensk Egenvård har gjort en anmälan till Konkurrensverket om konkurrensbegränsande samarbete. Anledningen är att Apoteksgruppen, Docmorris, Kronans Droghandel, Medstop och Vårdapoteket enligt Svensk Egenvård ska ha ingått ett samarbetsavtal om gemensamma inköpspriser. 

Dessutom misstänker Svensk Egenvård att samarbetsavtalet även innebär att apotekskedjorna inte ska köpa produkter från andra än Oriola. I anmälan hänvisar man till information från flera medlemsföretag. 
– De samverkande apoteken har en så konkurrenshämmande styrka att de kan tvinga leverantörerna att acceptera villkor som leder till en utslagning på leverantörsmarknaden. Detta leder till sämre utbud för konsumenterna, säger Mats Nilsson, vd för Svensk Egenvård, i ett pressmeddelande.

Apoteksgruppen tillbakavisar Svensk Egenvårds påstående.
– Vi utestänger inga leverantörer och har flera leverantörer utanför avtalet med Oriola, dessutom kan medlemmarna inom Apoteksgruppen själva välja lokala leverantörer. Vi har stämt av med juridisk expertis i samband med ingående av avtalet och anser inte att vi bryter mot några konkurrensmässiga regler. I övrigt avvaktar vi Konkurrensverkets granskning och beslut, säger Birgitta Lange Sjöblom, kvalitetschef vid Apoteksgruppen, i en skriftlig kommentar till Läkemedelsvärlden.

Sedan i höstas har Apoteksgruppen, Docmorris, Medstop och Vårdapoteket ett samarbete med Oriola om inköp av receptfria läkemedel och handelsvaror.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng