Annons

Antioxidanter kan minska hörselskador

Amerikanska forskare har tagit fram ett medel som kan reducera skador som orsakas av höga ljud. Det ska nu testas på marinsoldater.

14 okt 2003, kl 12:37
0

En speciell antioxidant, som forskare i USA har testats i ett antal djurstudier, ska nu prövas i de första försöken på människa. En grupp på 600 marinsoldater i Kalifornien, USA, ska under en övning med starkt oväsen förutom öronproppar även pröva den förebyggande behandlingen. Under de två veckor som övningen pågår ska de till varje måltid inta det flytande medlet. Normalt brukar övningen ge hörselnedsättning hos tio procent av deltagarna.
Flera olika metoder har prövats för att förebygga hörselskador. Under senare år har intresset fokuserats på antioxidanter. Teorin baseras på att högt ljud provocerar innerörat att producera skadliga oxygenmolekyler eller fria radikaler. Antioxidanter neutraliserar fria radikaler och örat har naturligt ett sådant skydd. Men med tillräckligt högt ljud blir örats antioxidanter övermannade. Det leder till att de fria radikalerna orsakar skador på örats ljudreceptorer som blir bestående.
Därför kan det hjälpa att bygga upp örats antioxdantförsvar vilket den aktuella behandlingen går ut på. Forskarna har inriktat sig på antioxidanten N-acetylcystein eller NAC.
Enligt pressmeddelandet från Newsday.com planerar forskaren Josef Miller vid University of Michigan, USA, att pröva medlet på svenska militärer i slutet av året.