Antibiotika till barn kopplas till övervikt

Att ge barn bredspektrumantibiotika före två års ålder kan vara associerat med att utveckla barnfetma.

1 okt 2014, kl 09:13
0

Annons

Antibiotika tänks vara en bland många faktorer som kan påverka ifall barn senare utvecklar övervikt och fetma. En nygjord studie publicerad i JAMA Pediatrics följde 64 580 barn och kartlade antibiotikaanvändningen under de första levnadsåren.

Nästan 70 procent av alla barn hade fått minst en dos antibiotika innan 24 månaders ålder och 2,3 behandlingar var medianvärdet bland deltagarna.
Forskarna fann att de barn som fått upprepade antibiotikadoser innan de var två år gamla löpte en ökad risk att utveckla fetma. Mer än fyra doser antibiotika innebar en 11-procentig ökad risk även när hänsyn tagits till olika demografiska och kliniska faktorer.

Samma koppling gick att se i de fall barnen fått bredspektrumantibiotika och då var riskökningen 16 procent. Däremot sågs ingen koppling mellan användandet av smalspekrumantibiotika och fetma.

Tidigare forskning har pekat på att bakteriefloran i mag- och tarmkanalen kan påverka fettmetabolismen. Antibiotika som stör bakteriesammasättningen skulle kunna vara orsaken till kopplingen som sågs i den aktuella studien. Forskarna sammanfattar resultaten med att poängtera vikten att använda antibiotikum med så smal verkan som möjligt.

Läs mer i JAMA Pediatrics.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng