Antibiotika ofta onödigt vid kronisk parodontit

Antibiotika används ofta i onödan vid tandlossningssjukdomen kronisk parodontit. Det är en av huvudslutsatserna i en ny rapport från statliga SBU, Statens beredning för medicinsk utvärdering.

18 okt 2004, kl 18:22
0

Annons

Vid kronisk parodontit är den gängse behandlingsstrategin att bromsa förlusten av stödjevävnad runt tänderna så att de inte lossnar. Antibiotika, exempelvis metronidazol, ges ofta för att få bukt med bakterieangrepp.

Denna antibiotikabehandling gör dock ingen nytta, vare sig lokalt i tandköttsfickorna eller generellt, enligt rapporten.

Slutsatsen gäller såväl lokalt administrerad metronidazolgel som systemisk tilläggsbehandling med antibiotika. Ingendera ger enligt rapporten någon skillnad i kliniskt utfall jämfört med så kallad mekanisk infektionskontroll.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng