Annons

Ansöker om godkännande för Ritalin till vuxna med Adhd

Läkemedelsföretaget Novartis har lämnat in en ansökan om att få Ritalin godkänt för behandling av vuxna patienter med Adhd.

31 jan 2013, kl 14:06
0

Annons

Idag finns i Sverige eller Europa inte någon godkänd läkemedelsbehandling för vuxna med funktionsstörningen Adhd.  Samtidigt behandlas cirka 27 000 vuxna med centralstimulerande medel i Sverige. 

Till stöd för ansökan ligger en ny multicenterstudie som omfattar cirka 700 patienter, också från Sverige.
– Vi har under resans gång diskuterat vilken sorts dokumentation Läkemedelsverket vill se. Nu har vi dokumentation som vi gärna vill att myndigheterna bedömer, säger Jöns Lundmark, medicinsk rådgivare på Novartis.
Studien är ännu inte publicerad men kommer under våren att presenteras på vetenskapliga kongresser. Ansökan gäller såväl nyinsättningar som fortsatt behandling av patienter som börjat behandlingen som unga.
I Sverige är diagnosen för vuxna till skillnad mot flera andra europeiska länder erkänd även om det saknas godkänd medicinsk behandling.
– Att inte ha indikationen är begränsande. Med ett formellt godkännande kan vi bättre sköta övervakningen av användningen och gå ut med information till läkarna, säger Jöns Lundmark.
Cirka ett år tar det enligt Läkemedelsverket innan något beslut är klart.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng