Annons
Anna Martling är Årets cancerforskare 2021
Anna Martling. Foto: Andrea Björsell.

Anna Martling är Årets cancerforskare 2021

Cancerfondens utmärkelse Årets cancerforskare går till professor Anna Martling som forskar om tarmcancer.

11 jan 2021, kl 09:48
0

Anna Martling är professor i kirurgi med inriktning på kolorektal cancer (tjock- och ändtarmscancer) vid Karolinska institutet, samt överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset. Hon får Cancerfondens utmärkelse Årets cancerforskare 2021 för forskning som gett viktiga förbättringar av behandlingen av kolorektal cancer.

– Tarmcancer är en av de vanligaste cancersjukdomarna i Sverige som årligen drabbar nästan 7 000 personer. Tyvärr har sjukdomen fortfarande en hög dödlighet så detta är ett område där det verkligen går att göra stor skillnad för patienterna, säger Anna Martling i ett pressmeddelande.

I Cancerfondens motivering till utmärkelsen kan man läsa att Anna Martlings forskning ger patienter med tarmcancer ”en ökad chans till bot eller längre överlevnad med god livskvalitet.” Bland annat har Anna Martling medverkat till att utveckla nya operationsmetoder och bättre tilläggsbehandlingar.

Nu leder hon nya studier om att minska risken för återfall och att identifiera dem som har mest nytta av en specifik behandling. Det handlar bland annat om en studie där patienter som opererats för tarmcancer behandlas med aspirin för att förhindra återfall. Forskarna undersöker om specifika genförändringar i tumören kan kopplas till förebyggande effekt av behandlingen.

Detta är sjätte gången som Cancerfonden delar ut utmärkelsen årets cancerforskare. Utmärkelsen delas ut vid direktsändningen av galan Tillsammans mot cancer på TV4 i kväll.