Andra mock-up vaccinet mot fågelinfluensa godkänt

EMEA har godkänt Novartis vaccin Focetria. Därmed finns nu två godkända så kallade mock-up vaccin inom EU.

27 feb 2007, kl 15:29
0

Annons

När EMEA nu godkänner ytterligare ett mock-up vaccin är det för att främja en snabb vaccinproduktion den dag en influensapandemi bryter ut.


Det är svårt att i förväg utveckla vacciner mot en influensapandemi eftersom man inte vet vilket virus som kommer att orsaka pandemin. Ett sätt för industrin att förbereda tillverkningen är att utveckla så kallade mock-up vacciner. Det enda som skiljer ett mock-up vaccin från det framtida pandemivaccinet är själva virusantigenet. I prototypen används en redan befintlig virusstam och om en pandemi bryter ut behöver bara antigenet bytas till den aktiva stammen. Eftersom myndigheten då redan har all bakgrundsinformation om vaccinet tar den sista godkännandeprocessen endast ett par dagar. Att få igång vaccinproduktionen tar sedan upp till 12 veckor eftersom influensavirus odlas i levande celler. 


Hittills har EMEA godkänt två mock-up vacciner, Daronix från GlaxoSmithKline och Novartis produkt Focetria.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng