Annons
Amerikanska aktörer slåss för sina FDA-favoriter

Amerikanska aktörer slåss för sina FDA-favoriter

En ny president innebär nya chefer på de stora amerikanska
myndigheterna. Vem som ska ta över som chef på FDA diskuteras flitigt
just nu och intressena går i sär.

10 nov 2008, kl 12:30
0

Annons

Mycket kommer att förändras när den nyvalde Barack Obama väljer ut sin alldeles egna administration. En av posterna som engagerar både läkemedelsindustrin och vårdsektorn är självklart vem som ska leda arbetet i FDA, the Food and Drug Administration. Än så länge har Obama själv inte gett några ledtrådar men det spekuleras friskt i amerikanska medier.

Ett namn som på flera bloggar lyfts fram som läkemedelsföretagens favorit är Janet Woodcock. Hon har arbetat inom FDA i 20 år och är för tillfället chef för FDA:s läkemedelsavdelning. Att hon skulle vara en favorit kan bero på att hon förespråkar ett nära samarbete med industrin.

I en artikel Bloomberg.com diskuteras att flera av grupperna som företräder patienter gärna vill se någon som har en mer kritisk hållning till myndigheten. FDA har fått en hel del kritik senaste åren för att de släppt ut läkemedel på marknaden som visat sig ge upphov till allvarliga biverkningar. Obama har under sitt kampanjande pratat om att säkerheten med läkemedel ska ses över.

En annan FDA-kritiker som vart på tal är Steven Nissen som var en av dem som argumenterade för att diabetespreparatet Avandia från GSK skulle dras in och har vid flera tillfällen klagat på hur FDA hanterar säkerhetsfrågor. För industrin del skulle en sådan person kunna innebära ett bakslag. Ytterligare ett namn som figurerat är Susan Wood, professor vid George Washington University som satt i Obamas rådgivande panel i frågor om kvinnohälsa under kampanjen. Wood har tidigare arbetat med FDA i just de frågorna.

Vem det än blir väntar ett digert arbete med att leda en organisation med 11000 anställda och en budget på 2 miljarder dollar.