Allt fler kräver ersättning för läkemedelsskador

Antalet anmälningar till läkemedelsförsäkringen kommer i år att fördubblas om trenden under det första kvartalet håller i sig.

12 jun 2001, kl 18:00
0

? Tidigare år har vi haft runt 4?500 anmälningar, i år verkar vi komma upp i kanske 8?900, säger Ralf Blomgren, vd i Läkemedelsförsäkringsföreningen.

Efter några uppmärksammade fall i media av skador orsakade av läkemedel, bland annat p-piller, har nu Läkemedelsförsäkringsföreningen aktivt börjat göra reklam för sin verksamhet. Man har bland annat startat en hemsida, www.lakemedelsforsakringen.nu

? Inom industrin tycker vi det är bra om folk får kännedom om att företagen frivilligt tecknat en försäkring för deras, patienternas räkning, förklarar Ralf Blomgren varför man nu mer aktivt sprider kännedom om försäkringen.

Läkemedelsförsäkringen är en frivillig överenskommelse mellan läkemedelsföretagen och gör det möjligt för den som blivit skadad av ett läkemedel att få ekonomisk ersättning.

Många missar ersättning
? Med tanke på att Läkemedelsverket får in cirka 3000 biverkningsrappporter årligen måste man dra slutsatsen att det är många patienter som går miste om en ersättning de faktiskt har rätt till, säger Ralf Blomgren.

Av anmälningarna tidigare år har i snitt 35 procent behandlats positivt.

? För att en ersättning ska komma i fråga ska skadan bland annat bedömas vara värre än grundsjukdomen. Den som till exempel får en svår magblödning av att ha tagit acetylsalicylsyra mot sin huvudvärk kan därför ligga bättre till än den som har en svår grundsjukdom.

Den som får ersättning från Läkemedelsförsäkringen förbinder sig att inte driva saken vidare i domstol eller kräva ersättning från företaget som tillverkat läkemedlet.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng