Aknemedel slipper licens

Roaccutan är ett av de största licensläkemedlen i Sverige. Nu ändras reglerna.

13 aug 2013, kl 11:39
0

Annons

Nyligen godkände Läkemedelsverket en generisk variant på isotretinoin, vilket innebär att Roaccutan som också innehåller isotretinoin, inte längre kommer att förskrivas på licens. I övriga EU är Roaccutan godkänt.
– Det svenska godkännandet innebär att systemet för säkerhetsuppföljning blir det samma som i övriga EU, säger Carin Bergquist utredare på Läkemedelsverket.

Isotretinoin har använts sedan början av 1980-talet för behandling av svår akne. Men behandlingen har flera allvarliga biverkningar, bland annat är den fosterskadande.
I samband med godkännandet har Läkemedelsverket också meddelat speciella föreskrifter, läkemedlet får endast förskrivas av specialister i dermatologi.
Roaccutan har varit ett stort licensmedel i Sverige. Ungefär 7 800 licenser beviljade Läkemedelsverket på Roaccutan förra året. 
– Det är en mycket stor grupp, ett av de fem vanligaste licenspreparaten, säger Sarah Sandin, chef för licensavdelningen.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng