Adhd hos amerikanska barn ifrågasätts

Nästan var femte amerikansk tonårspojke har idag diagnosticerats för adhd. Det är en ökning med 53 procent på ett decennium.

3 apr 2013, kl 09:30
0

I maj utvidgas kriterierna för adhd i DSM-V. Foto Istock

Uppgifterna som rapporteras i New York Times bygger på material från myndigheten Centre for Disease Control, CDC som under 2011 och 2012 telefonintervjuade 76 000 föräldrar.

Föräldrarnas svar tydde på att 15 procent av pojkarna och 7 procent av flickorna bedöms ha adhd i USA idag. I tonåren var siffrorna ännu högre då hade 19 procent av pojkarna och 10 procent av flickorna diagnosticerats för funktionsnedsättningen. Under de undersökta åren beräknades 6.4 miljoner barn mellan 4 och 17 år fått en adhd-diagnos och ungefär två tredjedelar av dem hade behandlats med centralstimulerande medel.
I Sverige beräknas 5-7 procent av barn och ungdomar få diagnosen varav några procent medicineras.

Experter som tidningen talat med menar att så höga siffror tyder på en grav överdiagnosticering, historiskt har man beräknat att 3-7 procent har adhd som barn.

Direktören Thomas R Frieden vid CDC liknar förskrivningen av adhd-läkemedel till barn med överanvändningen av smärtstillande bland vuxna.
– Rätt läkemedel till rätt person gör enorm skillnad. Dessvärre tycks nu felanvändningen öka alarmerande, säger han till tidningen.
Försäljningen av centralstimulerande läkemedel har mer än fördubblats i USA till 9 miljarder dollar förra året jämfört med 4 miljarder dollar 2007.

Kritiker av den ökade adhd-diagnosticeringen oroas nu för att diagnosticeringen kommer att öka ytterligare när den senaste upplagan av diagnosmanualen för psykiska tillstånd DSM-V publiceras i maj. I den nya upplagan, som ges ut av American Psychiatric Association, sker inte någon förändring av själva diagnoskriterierna. Men i den tidigare upplagan skulle symtom på adhd ha funnits före sju års ålder, i den nya upplagan ändras det till före 12 års ålder.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng