Annons

A-vitamin ger ökad risk för benskörhet

Enligt en Uppsalastudie löper män med mycket höga nivåer av vitamin A i blodet uppemot sju gånger större risk att råka ut för höftfrakturer orsakade av benskörhet jämfört med män som har normala nivåer.

23 jan 2003, kl 12:27
0

Studieresultaten publiceras i dagens nummer av New England Journal of Medicine och refereras i Dagens Nyheter. I tidigare studier har ett motsvarande samband observerats hos kvinnor.

I Sverige tillsätts A-vitamin till mejeriprodukter i högre utsträckning än i andra länder. Sambandet kan därför vara en bidragande orsak till att incidensen i osteoporos och dess följdsjukdomar i en internationell jämförelse är mycket hög i Sverige.

I studien deltog 2044 män, vars vitamin A-nivåer uppmättes i början av 1970-talet. Uppföljningen, som gjordes i fjol, kartlade antalet frakturer i studiepopulationen.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng