Annons

Prissättning blev rättssak

Redan i våras förhandlade ett generikaföretag med Läkemedelsförmånsnämnden om priset på en sertralinkopia. Det menar Pfizer är patentintrång.

21 nov 2005, kl 11:07
0

Är det patentintrång att påbörja förhandlingar med Läkemedelsförmånsnämnden om priset på generikaprodukter innan patentet gått ut?

Ja, anser Pfizer som anmält generikaföretaget Stadapharm för att man redan i våras började förhandla om priset på sin generiska sertralinprodukt.

? Det gjorde vi för att försäkra oss om att vi skulle finnas med på Läkemedelsverkets utbyteslista i tid till att patentet för Zoloft gick ut i slutet av oktober, säger företagets Sverigechef Elisabeth Sundberg.

Generikaföretagen får ansöka hos Läkemedelsverket om godkännande för sin produkt innan patentskyddet går ut. Men för att Läkemedelsverket ska kunna besluta om utbytbarhet måste det godkända läkemedlet ha ett pris fastställt av Läkemedelsförmånsnämnden.

? Att prissättningen blivit en rättssak påverkar för närvarande inte LFN:s arbete, säger Leif Lindkvist, jurist på Läkemedelsförmånsnämnden.

? Förutsättningen för oss är att produkten ska vara godkänd av Läkemedelsverket.