Kammarrätten prövar inte upphandling av Gardasil 9

Kammarrätten prövar inte upphandling av Gardasil 9

Efter ett beslut i kammarrätten kan den överklagade upphandlingen av hpv-vaccin sannolikt snart slutföras.

18 mar 2019, kl 14:01
0

Annons

Kammarrätten i Stockholm har beslutat att inte ge läkemedelsbolaget Glaxosmithkline, GSK, prövningstillstånd för överklagandet av den offentliga upphandlingen av hpv-vaccin.

Kammarrätten kommer därmed inte att ta upp förvaltningsrättens dom till förnyad prövning. Förvaltningsrätten i Stockholm beslutade, som Läkemedelsvärlden rapporterade, i januari att SKL kommentus inköpscentral, SKI, hade rätt att upphandla det niovalenta Gardasil 9 utan att erbjuda andra vaccintillverkare att komma in med anbud.

Det segdragna ärendet inleddes i fjol när de dåvarande landstingen gemensamt beslutade att direktupphandla Gardasil 9, som tillverkas av läkemedelsbolaget Merck Sharp & Dohme, MSD, för vaccination av flickor mot humant papillomvirus, hpv. Landstingen ville erbjuda ett bredare vaccinskydd mot fler virusstammar än de hittills använda tvåvalenta vaccinerna gav.

GSK överklagade till förvaltningsrätten och hävdade att deras tvåvalenta vaccin Cervarix ger lika gott skydd mot livmoderhalscancer som Gardasil 9 och att upphandlingen borde ha varit öppen för alla tillverkare. När förvaltningsrätten gick emot GSK gick bolaget vidare till kammarrätten, som nu alltså beslutat att inte ta upp ärendet.

Kammarrättens beslut kan överklagas hos Högsta förvaltningsdomstolen, men även där krävs först ett prövningstillstånd som bara ges under speciella omständigheter.

I väntan på slutligt avgörande av överklagandet är upphandlingen pausad. Om kammarrättens beslut inte överklagas kan upphandlingen slutföras inom kort.