Annons
Farmaceut dömd för receptförfalskning
Licensförskrivningen av NDT-läkemedel fortsätter uppåt, trots att många frågor om behandlingen är obesvarade.

Farmaceut dömd för receptförfalskning

En farmaceut som avsiktligt förfalskade recept har fått en villkorlig dom och dagsböter för urkundsförfalskning.

19 feb 2019, kl 10:20
0

Annons

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, och Läkemedelsverket har fått in anmälningar mot en farmaceut och tidigare apotekschef i mellansverige. Farmaceuten förfalskade i slutet av 2017 recept på två olika läkemedel och registrerade felaktigt att dessa läkemedel hämtats ut av en av apotekets stamkunder.

Efter polisanmälan utreddes fallet av åklagare som fann farmaceuten skyldig till urkundsförfalskning. Farmaceuten erkände brottet och accepterade ett strafföreläggande som innebär villkorlig dom och dagsböter på 16 100 kronor. Farmaceuten dömdes även att betala en avgift på 800 kronor till Brottsofferfonden.

Receptförfalskningen upptäcktes av en slump. En av apotekets stamkunder gick in på sin läkemedelsförteckning på nätet och såg registrerade uttag av två läkemedel som hon inte kände igen.

Köpen hade registrerats på hennes högkostnadsskydd. Hon tog reda på att det handlade om en hiv-medicin och ett läkemedel mot högt blodtryck. Inget av dessa var behandlingar som var aktuella för henne. Dessutom såg hon att recepten på de båda läkemedlen var utfärdade av en läkare som hon aldrig hade besökt.

När hon ringde till apoteket och pratade med den aktuella farmaceuten, som då även var apotekschef, ska denna ha sagt sig ha ”gjort en fuling” och ”lånat” stamkundens personnummer. Detta för att bli av med beställda läkemedel som en annan kund hade underlåtit att hämta ut.

Stamkunden blev orolig över att det hela skulle kunna få negativa följder för henne själv i framtiden och gick med hjälp av en anhörig vidare med ärendet på olika sätt.

Den apotekskedja som apoteket tillhör fick kännedom om händelserna och började agera. Kedjans säkerhetschef och regionchef besökte apoteket och det gjordes även en akut interninspektion.

Enligt apotekskedjans internutredning rådde oordning på apoteket och farmaceuten uppgav att två beställda men ej uthämtade läkemedel hade blivit stående framme för länge utan åtgärd. Det gick därför inte längre att skicka tillbaka dem till leverantören.

Farmaceuten hade då blivit frustrerad över detta och ”ville få bort dem från lagret”. Det ska ha varit det som ledde fram till beslutet att förfalska recept och registrera läkemedlen som uttagna av stamkunden. Farmaceuten ska senare ha kasserat läkemedlen och inte haft någon ekonomisk vinning av dem.

Apotekskedjan gav farmaceuten en erinran. Ansvaret som apotekschef flyttades till en annan person.

Ivo beslutar efter sin utredning om de anmälda händelserna ska få några ytterligare följder.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng