87 rapporter från farmacevter

Sedan i somras kan farmacevter anmäla misstänkta biverkningar. Totalt har det gjorts 87 stycken fram till årsskiftet.

6 mar 2013, kl 10:52
0

Numer införs också rapporter från farmacevter i det svenska biverkningsregistret. De ska enligt ett EU-direktiv behandlas på samma sätt som rapporter från läkare och sjuksköterskor.

Under det här första halvåret kom det in 87 rapporter från farmacevter, 29 från farmacevter i sjukvården och övriga 58 från farmacevter på öppenvårdsapotek. Waran är det läkemedel som farmacevter lämnat in flest rapporter om, sju stycken av de 87. Läkemedlet toppar också  rapporter från övrig sjukvårdspersonal.

Tre rapporter från sjukhusfarmacevter gäller misstänkta dödsfall.

Totalt finns det drygt 11 000 farmacevter i Sverige. Sett till antal rapporter är det under de här första sex månaderna inte många som flutit in, speciellt inte från öppenvårdsapoteken.

– Det vi gjorde i höstas för att nå ut med information till de på öppenvårdsapotek var att vi informerade på Läkemedelskongressen och på Apoteksmässan och pratade om biverkningar, säger Kerstin Jansson som är enhetschef på Läkemedelsverkets farmakovigilansenhet.

– Och vi har planer för i år också. Bland annat funderar vi över e-learning, men vi har inte bestämt något. Men det handlar ju om att fortsätta med olika informationsaktiviteter.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng