6000 vill sälja receptfritt

Sedan det blev tillåtet för andra ställen än apotek att sälja
receptfria läkemedel har 6000 försäljningsställen anmält sig till
Läkemedelsverket. Kommunerna har ansvaret för kontrollen av dessa och de får nu
vägledning i hur föreskrifterna ska tolkas.

2 mar 2010, kl 14:04
0

Annons

Livsmedelsaffärer, bensinmackar och hälsokostbutiker. Det är de vanligaste typerna av butiker som nu säljer receptfria läkemedel. Men även hotell, optiker, pappershandlare och en och annan frisörsalong finns på listan över de butiker och anmält till Läkemedelsverket att de tänker sälja receptfritt.

Den 1 november förra året blev det tillåtet för andra ställen än apotek att sälja omkring 450 olika receptfria läkemedel. Något som visat sig vara populärt bland handlarna. Hittills har cirka 6000 försäljningsstället uppgett till Läkemedelsverket att de gör det. Verket har nu publicerat en lista med samtliga ställen på sin webbplats. Där finns också en vägledning till kommunerna som är tänkt att underlätta för dem när de kontrollerar verksamheterna.

Vägledningen är ett komplement till de föreskrifter som gäller och innehåller exempel och rekommendationer för hur kommunerna kan arbeta för att kontrollera försäljningsställena. Läkemedelsverket har också publicerat en checklista och ett formulär som kan användas av kommunerna om de hittar brister som ska rapporteras in.