4 MINUTER MED? Nils Gustavsson, v ordf PRO

Nils Gustavsson, vice ordförande i Pensionärernas Riksorganisation, PRO, som startat en namninsamling för att ?Rädda Apoteket?.

23 aug 2004, kl 13:12
0

Annons

Varför är det så viktigt att just Apoteket AB finns kvar?

? För oss äldre, inte minst, är det viktigt att den kunskap som Apoteket besitter inte urholkas. Vi är rädda för att den kan försvinna om läkemedel börjar säljas på fler ställen.

I uppropet skriver ni att Generaladvokaten föreslagit att ?receptbelagda och receptfria läkemedel ska få säljas i vanliga butiker? och att det är ett grundskott mot de svenska apoteken och apoteksombuden. Men Generaladvokaten kritiserar det statliga försäljningsmonopolet utan att ge några specifika förslag och han utesluter inte kompetensmonopolet. Övertolkar ni inte vad som står?

? Det tycker jag inte. Även om det kommer att krävas en farmacevt som expedierar befarar vi att kunskapen och rådgivningen urholkas.

Finns det några fler skäl till er kritik?

? Sortimentet kan bli sämre. Inte kommer Ica, när det gäller de receptfria varorna, att vilja ha ?hyllvärmare?. De kommer ju bara att tillhandahålla läkemedel som säljer bra. Och det kan i sin tur innebära att det smala sortimentet som kanske Apoteket då blir skyldigt att tillhandahålla blir dyrare.

Kan det inte vara en fördel om man kan köpa sina receptfria läkemedel samtidigt med mjölken och slippa ta sig till ett apotek som kanske ligger längre bort?

? De flesta äldre ska ju ändå till apoteket för att hämta ut sina receptbelagda mediciner. Då kan de köpa sina receptfria samtidigt.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng