4 minuter med…

Ole J Bjerrum, professor vid Danmarks Farmaceutiske Universitet i Köpenhamn och sedan i höstas ny ordförande i den europeiska farmacevtiska federationen Eufeps, som har sitt kansli i Stockholm.

23 jan 2004, kl 16:47
0

Annons

Hur skulle du, för den oinvigde, beskriva organisationen och vad ni arbetar för?

? Eufeps är en organisation som företräder hela Europas intressen inom de farmacevtiska vetenskaperna, inklusive forskning i den industriella läkemedelsutvecklingsprocessen. Vi består av 25 organisationer motsvarande svenska Apotekarsocieteten och har även individuella medlemmar.

Vilka frågor vill du driva som ordförande?

? Om det heterogena Europa ska kunna konkurrera i världen måste vi i större utsträckning koordinera våra insatser och inte motarbeta varandra. Här har Eufeps en viktig funktion. Jag vill också arbeta för att stärka samarbetet i ?triangeln? akademi, industri och myndigheter. En tredje prioritet är att få till stånd forskningssatsningar kring säkerhetsfrågorna.

Hur kommer det att märkas att du tagit över?

? Jag hoppas att det kommer att märkas genom en generellt ökad aktivitetsnivå. Vi planerar bland annat en stor europeisk läkemedelsmässa 2005 i Nice. En förutsättning för ökad aktivitet är dock en god ekonomi. Svenska Apotekarsocieteten minskar nu sitt jämförelsevis stora bidrag till Eufeps, så vi söker alternativa finansieringsvägar.

Hur går det för Eufeps projekt New Safe Medicines Faster (NSMF, se LMV 5/01), med syfte att accelerera läkemedelsutvecklingen?

Programmet har varit en kollossal succé. Det införlivades i EU:s sjätte ramprogram, vilket gett stora pengar till de farmacevtiska vetenskaperna.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng