4 MINUTER MED?

Folke Sjöqvist, professor emeritus i klinisk farmakologi som Läkemedelsverket utsett att utreda den svenska biverkningsrapporteringen i ett EU-perspektiv.

22 apr 2003, kl 10:20
0Vad är det du ska göra?

? Uppdraget är ganska brett. Jag ska bland annat utreda effektiviteten i det nuvarande systemet och föreslå förbättringar.

Vilka förbättringar?
? Till exempel genom att engagera andra yrkeskategorier än läkare. Framförallt sjuksköterskorna och då inte enbart de med förskrivningsrätt. Även farmacevternas roll bör belysas.
Å ena sidan handlar det om att förbättra rapporteringen av allvarliga biverkningar som hotar såväl patientens hälsa som läkemedlets överlevnad, å andra sidan att försöka få ett bättre grepp om de biverkningar som inte är så allvarliga men ändå sänker livskvaliteten för patienten.

Du funderar alltså på någon sorts konsumentrapportering?
? Ja. Min uppfattning är att det behövs en ventil, en professionell organisation dit konsumenterna kan vända sig.

Vad är bakgrunden till uppdraget?
? EMEA ( den europeiska läkemedelsmyndigheten) har ett tryck på sig från EU-parlamentet att prioritera säkerhetsfrågorna, framsprunget ur en del allvarliga biverkningshändelser på senare tid. Det mest näraliggande exemplet är väl cerivastatin, Lipobay som vållade ett antal allvarliga biverkningar och dödsfall.

Ska du granska hur Läkemedelsverket skötte det?
? Jag ska givetvis se om det fungerade på ett tillfredställande sätt här i Sverige som annorstädes.
? Men huvuduppgiften är att finna vägar till en förbättrad rapportering, med väsentligt större engagemang från sjukvården än för närvarande.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng