Därför är bukfett farligare

Därför är bukfett farligare

Idag använder man allt oftare midjemåttet för att bestämma vilken risk en person har för andra sjukdomar. Det speglar uppfattningen att det är bukfettet som utgör den största hälsorisken.

18 mar 2008, kl 19:08
3

En svensk studie vid Karolinska Institutet förklarar varför det är så farligt att fettet sitter på magen i stället för på höften.
Studien, som gjordes förra året, visade att hälften av alla svenska män och kvinnor över 60 år har hälsofarlig bukfetma. Det är
ett osynligt fett som omger de inre organen och ger magen putning och höjd. Det är oroande menar professor Mai-Lis Hellénius eftersom överskottsfettet kring magen är betydligt skadligare för hjärtat än fett på stuss och lår. Det beror på att fettet från bukens celler är mer aktivt och går in i blodomloppet och påverkar kärl, lever, blodfetter och blodtryck negativt. Bukfetman gör också att sockret bryts ner sämre i kroppen eftersom insulinet fungerar sämre.

I studien framgår också att en ohälsosam livsstil är den största riskfaktorn för att fettet ska hamna kring magen. Personer med bukfetma år mer mat som innehöll mättade fetter och mindre frukt och grönt. Det positiva i studien är att bukfetman är lättare att bli av med än annan fetma. Här är motion det bästa receptet. Studien visade att de som motionerade minst två gånger i veckan och minst en halvtimme per gång hade 75 procent mindre bukfetma än de som motionerade måttligt eller inte alls. Att fysisk aktivitet var en så dominerande friskfaktor var en överraskning för forskarna.

Effekterna av bukfetman har också lett till spekulationer om det kan finnas läkemedel som specifikt skyddar mot de skadliga effekterna av bukfetman.
Blodtrycksläkemedlet aliskiren hämmar liksom flera andra typer av läkemedel RAAS, renin-angiotensin-aldosteronsystemet som har visat sig vara en betydelsefull princip för att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar. Aliskiren har till skillnad från annan RAAs-blockad, en större effekt på det första steget i kedjan, renin. Nu visar en ny studie att fettceller runt inälvorna producerar ett antal substanser som är toxiska för kärlen, bland annat renin. I en planerad studie på 18 000 patienter ska aliskiren nu testas specifikt på feta patienter.

3 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Jag lever inte som arikeln redovisar och har ändå ett midjemått på 94 cm till min längd på 168 cm och vikt 73 kilo. Jag äter nästan aldrig mättade fettet, mest vegetariskt och fisk. bara oliv- och rapsolja. Aldrig smör. Mycket frukt och magra mjölkprodukter. Kan säga att jag lever mycket hälsasamt. Dricker vin två gånger per år och röker inte. Går fem kilometer fyra gånger per vecka. Tränar måttligt på gym tre dagar per vecka. Allt fett ligger runt midjan. Ser inte tjock ut men är för tjock. Jag bantar nu. Har minskat från 75,5 kilo till73,2 kilo på 5,5 veckor.

  2. Magra mjölkprodukter, mycket frukt är inte värst nyttigt.. Samt varför inte smör eller mättat fett ?

  3. sen så får man inte glömma att det finns sjukdomar som gör att man går upp i vikt tex problem med sköldkörteln. Det forskarna hävdar stämmer på friska patienter så vad är egentligen sanning i det hela. Vissa personer har mer anlag att lägga på sig fett än andra. Genetik spelar stor roll. Låga nivåer av kortisol (stresshormon) lågt testosteron osv gör att man går upp i vikt. Det metabola systemet sjunker när man blir äldre så det finns många orsaker till bukfetma samt att träning i hög grad gör att det blir en motsatt effekt man frigör stresshormonet kortiso och kan även gå upp av det. Finns ingen riktig sanning man får prova sig fram