Zink kan hjälpa mot förkylning

Tillskott av metallen zink kan förbättra symptomen och förkorta
sjukdomstiden för vanlig förkylning enligt en genomgång av data som
Cohraneinstitutet har gjort. Men vad som är en optimal dos är
fortfarande tveksamt.

16 feb 2011, kl 11:34
2

Tanken om att zink skulle kunna vara effektivt mot förkylning har funnits sedan 80-talet då en studie visade på att intag av zinktabletter kunde förkorta sjukdomstiden. Nu presenterar Cochraneinstitutet en genomgång av 15 studier med sammanlagt 1360 personer som visar att teorin kan stämma.

Enligt resultaten kan tabletter eller lösning med zink, om det tas från första dagen då förkylningssymptomen, reducera symptomen och förkorta tiden tills de försvinner. Efter en vecka hade de personer som tagit zinktillskott minskat sina symptom jämfört med de som tagit placebo. Bland barn som tagit tillskott av 15 mg zink dagligen under fem månader eller längre, drabbats av färre antal förkylningar och var hemma mindre från skolan än kontroller.

Men det kvarstår en hel del frågor, till exempel varierar doserna av zink och tiden som det använts mellan de 15 studierna.
– Det är i nuläget därför svårt att göra några allmänna rekommendationer, säger huvudförfattaren Meenu Sigh från Post Graduate Institute of Medical Education i Indien till BBC.

Mekanismen bakom är inte heller klarlagd men det finns teorier om att zink skulle kunna lägga sig som ett hölje över virus och hindra dem från att komma in i kroppen via till exempel näsan. Laboratorietester visar också på att zink skulle ha en hämmande effekt på förkylningsvirusens förmåga att replikera sig.

2 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Upptaget av zink beror på vilket salt som användes.Därför kan man bara tala om doser av ett zinksalt när man tar fram rekommendationer.