WHO: Covid-19-pandemin är fortfarande ett nödläge
Foto: Istock.

WHO: Covid-19-pandemin är fortfarande ett nödläge

Världshälsoorganisationen, WHO, anser att det är för tidigt att klassa om coronapandemin till en lägre risknivå.

31 jan 2023, kl 09:24
0

Annons

Världshälsoorganisationen, WHO, anser att covid-19-pandemin fortfarande är ett internationellt hälsonödläge även om en ljusning kan skönjas. Det framgår av ett uttalande från WHO.

Tre år i internationellt hälsonödläge

Det har gått tre år sedan WHO förklarade pandemin som ett internationellt hälsonödläge, på engelska ”public health emergency of international concern (PHEIC)”. Det är WHO:s högsta risknivåklassning och ökar organisationen och medlemsländerna befogenheter att göra olika motåtgärder.

Sedan dess har över 6,8 miljoner människor i världen dött av viruset.

Nyligen hade en rådgivande expertkommitté inom WHO möte för att diskutera om pandemin ska behålla sin PHEIC-status. Experterna kom fram till att ett nytt bättre läge närmar sig. Detta tack vare att allt fler människor på jorden får en viss immunitet mot covid-19-viruset genom vaccination och/eller genomgången infektion. Denna utveckling kommer sannolikt att börja begränsa virusets inverkan på sjuklighet och dödlighet, menade experterna.

Rekommenderar ökad vaccintäckning

De framhöll dock samtidigt att det inte råder någon tvekan om att sars-cov-2 kommer att fortsätta att spridas bland människor och djur under överskådlig framtid. Därför behövs långsiktiga folkhälsoåtgärder framhöll kommittén som rekommenderade att covid-19-pandemin bör fortsätta att ses som ett internationellt hälsonödläge även under 2023.

WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus går nu på samma linje. Han har också utfärdat rekommendationer till medlemsländerna om den fortswatta hanteringen av pandemin. Rekommendationerna handlar bland annat om ökad vaccinationstäckning och fortsatt vaccinering med påfyllnadsdoser i riskgrupper och om att öka den nationella beredskapen mot pandemier.