Vill införa tillstånd för receptfritt

Sveriges farmaceuter tycker att Läkemedelsverket bör införa tillståndsprövning för butiker utanför apotek för att få sälja receptfria läkemedel.

15 apr 2013, kl 10:01
0

För att få sälja receptfria läkemedel krävs idag att man anmäler det till Läkemedelsverket. Men inget tillstånd krävs och det tycker fackförbundet Sveriges farmaceuter (tidigare Sveriges farmacevtförbund) att Läkemedelsverket borde införa. Anledningen är att patientsäkerheten hotas när det inte finns tillgång till god rådgivning, menar fackförbundet. Och om butiken inte följer reglerna ska tillståndet kunna dras in omedelbart.

Dessutom tycker fackförbundet att man bör se över vilka läkemedel som får säljas receptfritt utanför apotek eftersom det saknas rådgivning på dessa försäljningsställen.
– Vi har följt utvecklingen sedan 2009 och kan konstatera att listan på de läkemedel som får säljas i butik utan god tillgång till rådgivning och information är för lång och bör begränsas, säger Thony Björk, ordförande i Sveriges farmaceuter, i ett pressmeddelande.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng