Viktnedgång med diabetesmedel

Diabetesmedlet liraglutid har visat sig kunna bidra till viktminskning i en fas III-studie.

24 maj 2013, kl 11:32
0

Annons

Det är företaget Novo Nordisk som meddelar positiva resultat från en fas III-studie med GLP-1 analogen liraglutid. Studien är den tredje i det kliniska utvecklingsprogrammet SCALE där substansens effekt på vikt utvärderas, rapporterar First Word.

I studien ingick 3 731 personer, utan diabetes, med BMI på minst 38 och en medianvikt på 106 kilo. Dessa har slumpats till att få antingen liraglutid eller placebo i kombination med ett kostprogram och fysisk aktivitet. Personerna som inte uppvisade förstadium till diabetes behandlades under 56 veckor och följdes upp ytterligare 12 veckor. De som visade tecken på förstadium till diabetes kommer att följas upp i totalt två år.

Resultaten visade att patienterna i liraglutidgruppen uppnådde en viktnedgång på i genomsnitt 8 procent efter 56 veckor jämfört med 2,6 procent i placebogruppen. 64 procent i av de som fick liraglutid uppnådde en viktminskning på fem procent jämfört med 27 procent i placebogruppen. Fem procent är vad regulatoriska myndigheter brukar anse vara ett minimum för ett bantningspreparat.

Patienterna liraglutidgruppen uppvisade också bättre resultat för ett antal fetmarelaterade problem som högt blodtryck och kardiovaskulära riskfaktorer.

Liraglutid är idag godkänt för behandling av diabetes typ II under varumärkesnamnet Victoza.

 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng