Annons

Viktigt med tidig läkemedelsbehandling vid schizofreni

En välfungerande läkemedelsbehandling är avgörande. Det framgår av nya rekommendationer från Socialstyrelsen.

25 okt 2013, kl 14:21
1

Annons

Att patienter med schizofreni eller schizofreniliknande tillstånd får läkemedelsbehandling så snabbt som möjligt är avgörande för deras fortsatta välmående. Det konstateras i Socialstyrelsens nya rekommendationer.
-Tidig diagnos och tidig behandling med antipsykotiska läkemedel är väldigt viktigt för att ge dessa patienter goda förutsättningar till ett fungerande liv. En välfungerande medicinering minskar både risken för återinsjuknande och för självmord, säger Sara Hed, utredare på Socialstyrelsen.

De nypublicerade rekommendationerna är enligt Sara Hed tänkta att användas tillsammans med de riktlinjerna om psykosociala insatser som myndigheten tog fram 2011.
-De kompletterar varandra. Ofta är läkemedelsbehandlingen en förutsättning för att patienten ska kunna ta del av psykosociala insatser, säger hon.

Socialstyrelsens rekommendationer kommer ut samtidigt som Läkemedelsverket publicerar sina nya rekommendationer för läkemedelsbehandling. De båda myndigheterna har samarbetat i arbetet och som vetenskapligt underlag har man haft en SBU-rapport från 2012. Läkemedelsverket lyfter  i sina rekommendationer bland annat fram användingen av de så kallade andra generationens antipsykotiska preparat. Till dessa hör bland andra risperidon, aripiprasol och olanzapin. Tidigare prisskillnader mellan första och andra generationens preparat har delvis jämnats ut bland annat eftersom patent har gått ut.

Kostnaderna för olika preparat är nu relativt lika och enligt Sara Hed är läkemedelskostnaderna en mindre del av de totala kostnaderna för personer med schizofreni som behöver stora insattser från både hälso- och sjukvård och socialtjänst.
– Det viktiga är att de här patienterna får en läkemedelsbehandling som utgår från hur allvarlig deras sjukdom är, individuella risker och önskemål. Då ökar följsamheten och behandlingen blir kostnadseffektiv, säger Sara Hed.

Läkemedelsverkets behandlingsrekommendationer vänder sig i första hand till behandlande läkare och till läkemedelskommittéer. Socialstyrelsens riktlinjer är i första hand avsedda för beslutsfattare inom hälso- och sjukvården.

 

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. LmV skrev nyligen en artikel om att i en norsk studie så visade det sig att antipsykotika mer än fördubblade dödligheten hos dementa. Inte är det väl så att antipsykotikan är så intelligent att den känner skillnad på schizofrena och dementa – för det gör ju inte ens läkarna, som pytsar ut antipsykotika ganska frikostigt till våra åldringar.
    Peter Gøtzshe, ordförande för Cochran Institutet i Norden hävdade nyligen att antipsykotika har tagit död på över 200 000 människor, och att det är bättre att INTE ge människor mediciner och pekar på bl.a. Afrika där prognosen är mångfaldigt högre att tillfriskna – eftersom de inte har råd med mediciner!!

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng