”Viktig information” om vaccin var inte SÅ viktig

”Viktig information” om vaccin var inte SÅ viktig

Granskningsnämnden anser att ett företag missbrukat en term som bara ska användas i kritiska situationer.

20 feb 2023, kl 10:41
0

EU-kommissionen godkände nyligen det nya denguevirusvaccinet Qdenga som tillverkas av Takeda pharma AB. Bolaget ville med ett utskick till bland andra läkemedelskommittéer och berörda kliniker informera om från vilket datum vaccinet finns att beställa i Sverige. Rubriken på informationsbrevet var ”Viktig information gällande Qdenga”.

Informationsgranskningsnämnden, IGN, reagerade mot formuleringen. Detta eftersom läkemedelsbranschens etiska regelverk föreskriver att begreppet ”viktigt meddelande” och liknande bara får användas i speciella situationer. Begreppet får endast användas för utskick som gäller nyupptäckta allvarliga biverkningar och liknande eller beslut om indragningar.

I sitt svaromål håller Takeda med om att det var olämpligt att skriva ”viktig information” som rubrik på brevet och att det är viktigt att använda sådana termer sparsamt så att de inte förlorar sin speciella innebörd. Företaget har tagit bort ordet viktig från brevet.

IGN fäller Takeda för överträdelsen och företaget ska betala en straffavgift på 110 000 kronor.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng