Vi tycker: Receptfritt simvastatin…

Storbritanniens hälsominister John Reid bekräftade nyligen att kolesterolsänkaren simvastatin kommer att börja säljas receptfritt på brittiska apotek i styrkan 10 mg. Gillian Hawksworth, ordförande i Royal Pharmaceutical Society of Great Britain, välkomnar beslutet, medan läkarorganisationen Royal College of General Practitioners är kritisk.

18 jun 2004, kl 18:51
0

Annons

Richard Bergström, vd, Läkemedelsindustriföreningen:

I takt med att människor vill ta större ansvar för sin hälsa är det rimligt att fler läkemedel som bedöms som säkra görs tillgängliga utan recept. Att detta sedan sparar skattepengar är inte fel.
Och jag är övertygad att de flesta kommer att välja att ta läkemedel, även om de ?bara är en av 200 som får sitt liv räddat?, för att citera NEPI. Svenska folket är smartare än Arne Melander.

Cecilia Bernsten, apotekare, Socialstyrelsen:

Jag är mycket tveksam. Det är ju inte karameller vi talar om. Om simvastatin blev receptfritt skulle vi exempelvis behöva ett etablerat och formellt samarbete mellan läkare och farmacevter av ett slag som vi definitivt inte har idag. Dessutom skulle det krävas ett uppföljningssystem med tydliga rutiner och möjlighet till larm, så att de patienter som så skulle behöva fick vård i tid.

Berndt Nilsson, ordförande, Handikappförbundens samarbetsorgan:

Jag har ingen specifik kommentar till diskussionen kring simvastatin, men jag är mycket tveksam till en generell utveckling mot fler receptfria läkemedel.
Grundprincipen bör vara att en läkemedelsbehandling görs upp i samråd mellan patienten och dennes förskrivande läkare. Om fler läkemedel blir receptfria ökar också riskerna. Det skulle bli ännu värre om läkemedel börjar säljas i dagligvaruhandeln utan farmacevters närvaro.
Vi förlorar mycket av tryggheten i läkemedelsbehandlingen.

Barbro Westerholm, ordförande för Sveriges pensionärsförbund:

Jag anser att läkemedel med de här indikationerna skall vara receptbelagda.
Det fordras läkarbedömning för att sätta in dem och följa effekterna inklusive eventuella biverkningar. Vi vet alltför litet om långtidseffekterna av denna typ av behandling.

Jane Ahlqvist-Rastad, läkare, Läkemedelsverket

För receptfrihet krävs i regel att sjukdomen som skall behandlas lämpar sig för egenvård. Patienten bör lätt kunna ställa diagnos och se om läkemedlet har effekt. Inget är möjligt i detta fall.
Simvastatin interagerar också med en hel del läkemedel med ökad risk för rabdomyolys. Kontroll av leverfunktionen bör även ske före och under behandling. Jag känner mig därför mycket tveksam till receptfrihet för simvastatin.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng