Annons
Varför använder äldre mer antidepressiva?
Foto: Erik Andersson

Varför använder äldre mer antidepressiva?

Socialstyrelsen ska kartlägga förskrivningen av antidepressiva läkemedel till personer som är 65+.

29 apr 2022, kl 11:59
0

Regeringen ger Socialstyrelsen i uppdrag att öka kunskapen om äldres användning av antidepressiva. Myndigheten ska undersöka hur förskrivningen av antidepressiva till äldre har utvecklats och vilka effekter det har fått. En fråga är här om den ökade förskrivningen har bidragit till bättre vård eller ej.

Äldres användning av antidepressiva ökar

I uppdraget ingår också att analysera skillnader i förskrivning mellan kvinnor och män, skillnader i regionala förskrivningsmönster samt kopplingen till annan vård, exempelvis psykologisk och psykoterapeutisk behandling. Socialstyrelsen ska slutredovisa uppdraget senast 31 mars 2023.

Bakgrunden är att förskrivningen av antidepressiva läkemedel ökar mer bland dem som är 65 år och äldre än i andra åldersgrupper. Det pågår en diskussion om orsakerna till detta, men ingen har ännu något säkert svar.

I en debattartikel hos Läkemedelsvärlden lyfte Barbro Westerholm, liberal riksdagsledamot och välkänd debattör i äldrefrågor, nyligen fram ensamhet som en möjlig förklaring. Men hon konstaterade också att detta än så länge är en icke fastställd hypotes. Hon efterlyste därför mer forskning om användningen av antidepressiva bland äldre.

”Det finns all anledning att reagera på att så många årsrika personer behandlas med antidepressiva. Detta med tanke på att dokumentationen för läkemedlens effekter i den här generationen är otillräcklig. Varför skrivs medlen ut? Hur följs behandlingen upp?”, skrev Barbro Westerholm.

Fler kvinnor än män

Socialminister Lena Hallengren, S, ställer samma frågor i ett pressmeddelande om regeringsuppdraget:

– Psykisk ohälsa är vanligt bland de som är 65 år och äldre. Det är en grupp som använder antidepressiva läkemedel i större utsträckning än yngre personer. Med det här uppdraget vill vi ha mer kunskap om varför det är så och vilka effekter det har haft för patienterna, säger socialministern där.

Sedan 2010 har antalet patienter och antalet expedieringar av antidepressiva läkemedel kontinuerligt ökat i åldersgruppen 65 år och äldre. Det är fler kvinnor än män som använder dessa läkemedel.