Annons
Umeåforskare bakom ny avhandling:
”Var observant på hjärtproblem efter covid!”
Ioannis Katsoularis. Foto: Klas Sjöberg.

”Var observant på hjärtproblem efter covid!”

Risken för ett flertal hjärt-kärlsjukdomar är kraftigt förhöjd i upp till ett halvår efter covid-19, visar ny forskning.

14 sep 2023, kl 14:16
0

Annons

Riskökningen för hjärtproblem efter covid är både större och mer långvarig än vad som tidigare varit känt. Det visar en ny doktorsavhandling vid Umeå universitet.

Bakom avhandlingen står forskaren och hjärtläkaren Ioannis Katsoularis. Han arbetar som överläkare på Hjärtcentrum vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

– Det var överraskande att risken är så stor och kvarstår under så pass lång tid efter infektion. Det innebär att man bör vara vaksam på symtom för att kunna behandla hjärtkärlsjukdom i tid, säger han i ett pressmeddelande.

Ökad risk för hjärtproblem efter covid

Covid-19 är en infektion som kan påverka många organ i kroppen och liksom en rad andra virusinfektioner har den visat sig öka risken för bland annat hjärt-kärlsjukdom.

Det har även visat sig att den som haft covid-19 har en ökad hjärt-kärlrisk även en tid efter tillfrisknandet.

Studier av detta samband har dock hittills främst handlat om hjärt-kärlrisken hos personer som haft en svår covid-19-infektion. I den nu aktuella forskningen undersökte Ioannis Katsoularis riskerna vid både allvarliga och lindrigare infektioner.

Över fem miljoner personer ingick

I de studier som ingår i avhandlingen använde han därför nationella registerdata om alla personer som inom vården testades positivt för covid-19 från 1 februari 2020 till och med 25 maj 2021. De jämfördes med personer utan positivt covidtest.

Sammanlagt ingick över en miljon personer med bekräftad covid-19 och över fyra miljoner utan positivt test i studierna.

Genom att länka samman olika nationella register kunde Ioannis Katsoularis med statistiska metoder undersöka hur covidinfektionerna påverkade hjärt-kärlhälsan.

Fyra gånger högre strokerisk

Resultaten visade en ökad risk efter covid-19 för en rad olika hjärt-kärlsjukdomar. De första två veckorna efter infektionen var till exempel risken för akut hjärtinfarkt ungefär tre gånger högre än annars. Under denna period var också strokerisken kraftigt förhöjd, cirka fyra gånger högre än normalt.

Infarktrisken återvände sedan till ett normalläge men risken för stroke var fortsatt förhöjd i fyra veckor. I två månader fanns en förhöjd risk för blodproppar i venerna och hjärtrytmrubbningar. Risken för proppar i lungorna var ökad i upp till ett halvår.

Viktigt med förebyggande behandling

Särskilt kraftiga var riskökningarna hos personer som haft svår covid samt hos äldre, multisjuka respektive ovaccinerade personer.

– Resultaten understryker vikten både av att vaccineras mot covid-19 och att sjukvården identifierar personer med ökad risk för dessa komplikationer så att förebyggande åtgärder sätts in, till exempel blodförtunnande behandling, säger Ioannis Katsoularis.

– Dessutom bör man se till att följa upp högrisk-individerna och vara observant på misstänkta symtom.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng