Var fjärde amerikansk flicka har vaccinerats mot HPV

Sedan Gardasil kom ut på den amerikanska marknaden i mitten av 2006 har
25 procent av alla flickor mellan 13 och 17 år tagit vaccinet. Succén
antas bero på massiv marknadsföring och intensivt lobbyarbete.

13 okt 2008, kl 11:57
0

Gardasil är Mercks vaccin mot HPV och det enda som hittills är godkänt i USA. Hälsovårdsmyndigheterna i landet rekommenderar att flickor från 11 år vaccinerar sig för att förebygga livmoderhalscancer. Myndigheternas hållning i kombination med massiv marknadsföring med direktreklam ligger bakom preparatets snabba ökning på marknaden menar ekonomiska analytiker i landet.

Siffrorna kommer från det amerikanska smittskyddsinstitutet som genomförde en telefonundersökning med 3 000 flickor slutet av förra året. Även om resultatet är bra för en ny produkt så är vaccinförespråkarna inte riktigt nöjda, de hade hoppats på att fler skulle välja att vaccinera sig.
– Jag tror att många familjer är rädda för att prova ett vaccin som är så pass nytt, säger Patti E. Gravitt, professor i epedimiologi vid John Hopkins University till the New York Times.

En annan anledning till att människor inte vaccinerar sig är de höga kostnaderna. Vaccinnationen kostar omkring 2 500 kronor vilket är en hög kostnad för de som inte har en bra sjukförsäkring.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng