Annons
Vaccinationsprogram minskar hpv-infektioner

Vaccinationsprogram minskar hpv-infektioner

Antalet hpv-infektioner och cellförändringar i livmoderhalsen på grund av humant papillomvirus minskar efter att vaccinationsprogram mot hpv införts.

27 maj 2016, kl 09:54
1

Det framkommer i kommentarer från SBU, där man tittat på en metaanalys av direkta och indirekta förändringar på befolkningsnivå efter hpv-vaccinationsprogram.

SBU, statens beredning för medicinsk och social utvärdering, har gått igenom en systematisk kunskapsöversikt och metaanalys av förändringar efter hpv-vaccinationsprogram riktade till flickor och unga kvinnor. Målet var att se om den stora effekt som rapporterats i randomiserade kliniska studier och i modelleringsstudier kunde verifieras när vaccinet används i nationella vaccinationsprogram.

Eva Netterlid, sakkunnig på Folkhälsomyndigheten, hoppas att SBUs kommentarer på genomgången ska bidra till ökad kunskap om hpv-vaccin och dess effekt.

– Genomgången visar att vi har färre hpv-infektioner sedan vi införde vaccinationsprogram mot hpv och det är det budskapet vi hoppas nå ut med, säger hon.

Rapporten som SBU gått igenom är publicerad i Lancet Infectious Diseases förra året och i den finns en sammantagen analys av studier där man undersökt förekomst av hpv-infektion, kondylom och höggradiga gynekologiska cellförändringar på befolkningsnivå i relation till hpv-vaccination.

I vissa länder syns en minskning av hpv 16 och hpv 18-infektioner samt genitalvårtor med upp till 60 procent, enligt översikten. Även en minskning av höggradiga gynekologiska cellförändringar med cirka 30 procent syns hos kvinnor under 20 års ålder.

I rapporten som SBU analyserat ingick 19 studier som identifierats i en litteratursökning för perioden 1 januari 2007 till 28 februari 2014. Samtliga studier utvärderade effekterna av hpv-vaccination på befolkningsnivå.
Sammanlagt ingick 16 600 kvinnor i studierna.

SBU menar att resultaten som visar på en minskning av hpv-infektion, kondylom och cellförändringar på befolkningsnivå, kan ses som representativa för höginkomstländer.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

 1. Minskning för att flera kanske går på sin gynekologisk undersökning ????
  Min dotter är drabbat av HPV VACCINEN, vart kan hon få hjälp i Sverige ??????? Och ju vi har rapporterar in alla biverkningarna till Läkemedelsverket ! När tar dom ansvar !!!!!!!!!!
  Danmark kämpar för dessa tjejer, vad gör Sverige. Dom skickar dom på BUP med diagnosen psykosomatisk, för vaccinen pratar man inte om. Som tur fick våran dotter inte den diagnosen, för där var inte psykisk fel vid henne. Hon är en vanlig teenager, som är blivit sjuk efter hon fick vaccinen, och det kan vi också bevise !!!!!!!!!

  JUST NU I DANMARK !

  Läst på / set på
  DR.dk // tidning INFORMATION

  Ekspert: Styrelse vildleder om hpv-vaccine

  Hpv-vaccinen redder liv, siger Sundhedsstyrelsen, men det er der ikke dokumentation for, mener ekspert.
  30. MAJ 2016 KL. 06:12

  Ifølge Sundhedsstyrelsen redder hpv-vaccinen liv, men det er ifølge flere eksperter ikke bevist.
  Vaccinen mod livmoderhalskræft har i flere år været kritiseret for bivirkninger, men Sundhedsstyrelsen har fastholdt, at den er vigtig, fordi den redder liv.
  Men det er der ikke bevis for, siger ledende overlæge ved Aalborg Universitetshospital Kim Varming, ekspert i klinisk immunologi, til Information.
  Han anklager samtidig Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, for videnskabelig uredelighed.
  – Sundhedsstyrelsen og Søren Brostrøm siger, at hpv-vaccinen beskytter mod livmoderhalskræft, og at den redder liv. Han henviser samtidig til, at det drejer sig om cirka 100 piger om året.
  – Det er, hvad jeg kalder videnskabelig uredelighed. Der er tale om misinformation, for det er ikke bevist, at vaccinen beskytter mod kræft. Han og styrelsen gør sig skyldige i at føre befolkningen og de politikere, der træffer beslutninger om vaccinationsprogrammet, bag lyset, siger Kim Varming.
  Overlæge Karsten Juhl Jørgensen fra det uafhængige Nordisk Cochrane Center bakker op om kritikken.
  Sundhedsstyrelsen ønsker ikke at svare på den konkrete kritik, men skriver til avisen: – Viden om sammenhængen mellem livmoderhalskræft og hpv-infektion er betragtelig.
  Styrelsen henviser til et estimat for en fødselsårgang, hvor vaccinationsgraden er 80 procent, at vaccinen kan forebygge 207 tilfælde af livmoderhalskræft og 41 dødsfald som følge af livmoderhalskræft.
  /ritzau/