Annons

V-politiker vill se åtgärder för apotekskompetens

Incidenten på Doc Morris apotek när personal använde samma så
kallade lansett på flera patienter var olycklig, men kan hanteras inom
gällande regelverk menar socialminister Göran Hägglund. Men mer krävs för att säkerställa patientsäkerheten menar v-politiker.

19 maj 2011, kl 16:26
1

Det var i april i år på ett Doc Morris apotek i Sollentuna som apotekspersonal använde samma nål för blodprov till flera patienter. Vänsterpartisten och riksdagsledamoten Eva Olofsson har i en fråga till socialminister Göran Hägglund undrat vad han tänker ta till för åtgärder för att händelsen med den återanvända nålen på ett apotek inte ska upprepas.

I ett skriftligt svar uppger Göran Hägglund att han anser det ?mycket olyckligt när det inträffar händelser som innebär att människor riskerar att drabbas av allvarliga smittsamma sjukdomar eller komma till skada på annat sätt?. Han skriver också att det inträffade hanteras inom gälland regelverk att Socialstyrelsen är informerad och att en lex Maria-anmälan kommer att lämnas in.

Men Eva Olofsson är inte nöjd med svaret.
– Jag tycker att han svarar genom att beskriva läget som det är nu och inte vad han vill göra för att säkerställa kompetensen, säger hon.

Enligt Eva Olofsson finns det en inbyggs risk i att apoteken nu konkurrerar om kunderna.
– Jag tror att det lätt kan leda till att man vill erbjuda nya former av tjänster. Man måste fundera över vilka typer av kompetenser som ska krävas på apoteken så att detta inte upprepas.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer