Annons

Tvist om leveranskrav

Läkemedelsgrossisten Tamro säger nej till att leverera vissa parallellimporterade läkemedel till aktörer som inte har särskilda avtal. Tveksamt, anser Läkemedelsverket.

7 sep 2010, kl 15:52
0

Efter omregleringen har apoteken möjlighet att själva förhandla med leverantörer om priset på parallellimporterade läkemedel. Genom att förhandla till sig ett bättre pris än det som fastställts av TLV kan apoteken öka sin vinst. Men innebär det att en apotekskedja som inte har avtal med en viss parallellimportör inte kan beställa hem en vara? Frågan har hamnat hos Läkemedelsverket efter att flera apotek har hört av sig och frågat vad som gäller. I ett exempel har leverantören Tamro nekat en apotekskedja som de inte har avtal med leverans av ett läkemedel. Apoteket hänvisades till att köpa det betydligt dyrare originalläkemedlet. På Läkemedelsverket är uppfattningen klar ? partihandlare kan inte leveransvägra.
? Vår ställning är att det råder leveransskyldighet för partihandlarna till alla apotek som vill beställa, säger Tor Gråberg på Läkemedelsverket.

På Tamro håller man inte med utan menar att en konsekvens av den nya marknaden är att varor bara levereras till de som har avtal.
? Det viktiga är att vi kan leverera originalet, säger Hans Wahlén, vd på Tamro.
Tamro har till den 13 september på sig att  lämna ett yttrande om sitt agerande till Läkemedelsverket..