Tusentals rättsprocesser kring Pradaxa

Boehringer Ingelheim står inför fler än 2 000 rättsprocesser kring sitt antikoagulerande medel i USA.

14 feb 2014, kl 08:23
0

Boehringer Ingelheims antikoagulantia Pradaxa, dabigatran, godkändes i USA 2008 och i EU 2010. Nu pågår det fler än 2 000 rättsprocesser mot företaget i USA, skriver tyska Handelsblatt. Anklagelserna gäller att Pradaxa ska ha orsakat allvarliga eller dödliga blödningar.

Läkemedelsföretaget bekräftade antalet stämningar för tidningen, men påpekade samtidigt att man var övertygad om att kunna bevisa att företaget arbetat säkert och ansvarsfullt när det gäller forskning, utveckling och marknadsföring av Pradaxa.

I början av året meddelande den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA att man skulle göra en ny säkerhetsgranskning av Pradaxa. Anledningen var de många biverkningsrapporter som finns för läkemedlet. Myndigheten har tidigare kommit fram till att risken för allvarliga blödningar inte är större med Pradaxa än warfarin.

Läkemedlet har även granskats av EMA, som i maj 2012 kom fram till att nyttan fortsatt överstiger riskerna, men rekommenderade att produktinformationen uppdaterades.

Pradaxa var det första av de nya antikoagulantia som godkändes. Till skillnad från warfarin behöver de nya antikoagulantia inte behöver följas lika noggrant. Pradaxa används för förebyggande behandling av förmaksflimmer och stroke.

 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng