Annons

Tre vill köpa Ratiopharm

Pfizer, Teva och Actavis är de tre företag som nu kämpar om att
vinna budgivning om generikatillverkaren Ratiopharm. På fredagen
presenterade Pfizer sina planer för framtiden om de blir de segrande med
sitt bud på 3 miljarder euro.

8 mar 2010, kl 11:49
0

När Pfizer på fredagen presenterade sitt anbud för Ratiopharm ingick bland annat planer på att utvidga företagets produktionsanläggningar. Enligt nyhetsbyrån Bloomberg pratade Pfizers representanter med generikatillverkaren som ett företag i toppklass som skulle betyda mycket för Pfizers framtid.

Ratiopharm ägs för närvarande av den tyska familjen Merckle som tvingas sälja företagen för att täcka upp för stora förlustaffärer orsakade av industrijätten Ludwig Merckle som för ett år sedan begick självmord. Hans son Adolf Merckle säljer nu förutom Ratipharm även generikabolaget Mepha liksom majoriteten av sina andelar i bolaget Heidelberg Cement.

Förutom Pfizer, som lämnat ett bud på 3 miljarder euro, är israeliska Teva och isländska Actavis kvar i kampen om Ratiopharm. Tidigare har svenska riskkapitalbolaget EQT varit med men är det inte längre Den som förvärvar företaget får den femte största generikatillverkaren i världen. De står bland annat för tre av de tio mest sålda läkemedlen på den tyska öppenvårdsmarknaden och fem av de tio mest säljande inom slutenvården enligt analytikerfirman IMS Health.

Senast i slutet av mars förväntas Ratiopharm bestämma sig för en köpare.