TLV jämför apotekens lönsamhet

TLV jämför apotekens lönsamhet

Apotekens lönsamhet följer detaljhandelns anser TLV i sin tredje rapport om handelsmarginalen.

21 nov 2014, kl 09:10
0

Sveriges apoteksförening tycker att jämförelsen haltar då det är helt fel att jämföra högspecialiserad verksamhet med försäljning av bilar eller kläder.

Handelsmarginalen är en del av ersättningen till apoteken för att tillhandahålla och expediera läkemedel och andra varor inom läkemedelsförmånerna. TLV fastställer hur stor denna marginal ska vara och bedömningen inkluderar apotekens lönsamhet. Marginalen ska sättas i relation till målen för apoteken och för apoteken samt till det offentligas behov och utgör skillnaden mellan apotekens försäljningspris och inköpspris.

Under 2014 genomför TLV en översyn av handelsmarginalerna för apoteken och nu publiceras den tredje delrapporten. Rapporten hade målsättningen att göra jämförelser av lönsamheten mellan den svenska apoteksmarknaden och några internationella apoteksaktörer. TLV anser dock att en sådan jämförelse är svår att göra då det finns för få bolag i jämförbara länder. Man har därför valt att bredda analysen och istället jämföra apoteken med detaljhandel. Slutsatsen man drar är att lönsamheten för apoteken är jämförbar med svensk och nordisk detaljhandel.

Översynen ska vara klar under 2015 och nästa del är att analysera hur väl apoteksaktörerna lever upp till de krav och förväntningar som gäller för den omreglerade markanden det utifrån det offentligas behov. Lönsamheten är en del i apoteksmarknadens helhetsperspektiv.

Sveriges apoteksförening är starkt kritisk i en presskommentar.
– Apotek bedriver en högspecialiserad verksamhet, med en stor andel akademiskt utbildad personal, krav på hög säkerhetsnivå, tillgänglighet och följsamhet till lagar och regelverk på en nivå som inte är i närheten av en jämförelse med detaljhandel, kommenterar chefsekonom Johan Davidson.

Man menar också att svårigheterna att jämföra den svenska apoteksmarkanden med andra länders är klart överdrivna och att TLVs analys därför blir märklig.
– Apotekens verksamhet är en nödvändig och integrerad del av vårdkedjan. Då är det inte rimligt att jämföra apotekens verksamhet med detaljhandel som saknar samhällsuppdrag, där prissättningen är fri och statens lagreglering liten, säger Johan Davidsson.
 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng