Tilläggsbehandling gav ökad överlevnad vid pankreascancer

Patienter med metastaserad cancer i bukspottskörteln levde längre om de fick tilläggsbehandling med Jakavi.

23 aug 2013, kl 10:26
1

Annons

Jakavi (ruxolitinib) är en proteinkinashämmare som är godkänd för behandling av myelofibros. Substansen blockerar JAK1 och JAK2, som driver på sjukdomens utveckling. Nu visar en liten fas II-studie att läkemedlet kan vara effektivt även för patienter med cancer i bukspottkörteln.

Läkemedelsföretaget Incyte har i en dubbelblind, randomiserad och placebokontrollerad fas II-studie jämfört behandling med ruxolitinib tillsammans med cytostatika (gemcitabin) med cytostatika och placebo. I studien ingick totalt 127 patienter. Det gjordes även en subgruppsanalys för att i förväg identifiera de patienter som mest sannolikt skulle ha nytta av behandling med JAK-hämmare.

I denna subgrupp var överlevnaden vid sex månader 42 procent jämfört med 11 procent i gruppen som behandlades med placebo. Dessutom sågs varaktig tumörrespons endast hos ruxolitinibgruppen. I gruppen som behandlades med ruxolitinib hoppade 12 procent av patienterna av studien på grund av biverkningar, jämfört med 20 procent i gruppen som behandlades med placebo.

Incyte menar att resultatet är ett första tecken på att JAK-hämmare kan användas som tilläggsbehandling för att öka överlevnaden hos en väldefinierad patientgrupp med metastaserad pankreascancer.  Dessa patienter kan identifieras utan ett diagnostiskt test.

Incyte marknadsför ruxolitinib i USA. I Sverige och övriga länder marknadsförs Jakavi av Novartis.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Hej ! Vilka patienter kan i förväg be
    dömas ha nytta av tilläggsbe handling med JAK hämmare ruxolitinid ?
    Med vänlig hälsning,
    Johan Mattsson Härnösand

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng