Telefonintervjun utgör en otillåten prelansering

Anmäld: Biogen Anmälare: IGM Ärende: Telefonintervju/marknadsundersökning Ärendenr: IGM W366/01 Biogen genomförde mot svenska dermatologer under oktober månad, via företaget Navigare, en form av telefonintervju/marknadsundersökning för ett nytt ännu ej registrerat läkemedel mot psoriasis. Första delen innehöll allmänna frågor om läkarnas patienter och deras behandling. Sen följer en beskrivning av ett ännu ej registrerat preparat som […]

17 jan 2002, kl 16:45
0

Annons

Anmäld: Biogen

Anmälare: IGM

Ärende: Telefonintervju/marknadsundersökning

Ärendenr: IGM W366/01

Biogen genomförde mot svenska dermatologer under oktober månad, via företaget Navigare, en form av telefonintervju/marknadsundersökning för ett nytt ännu ej registrerat läkemedel mot psoriasis.

Första delen innehöll allmänna frågor om läkarnas patienter och deras behandling. Sen följer en beskrivning av ett ännu ej registrerat preparat som genomgår fas III-studier. Medlet nämns inte till namn eller substans men verkningsmekanism och positiva effekter beskrivs tämligen ingående, hur det administreras samt att det har milda biverkningar. Sedan tillfrågas doktorn om detta är intressant och om vederbörande kan tänka sig att använda ett sånt läkemedel och vilken plats det skulle kunna ha i terapin.

IGM konstaterar att ett antal liknande ärenden tidigare har behandlats. I det aktuella fallet är ett stort antal frågor produktorienterade och inte problemorienterade och därför måste ärendet anses vara en icke seriös marknadsundersökning. IGM hänvisar bland annat till Internationella Handelskammarens (ICC) regler för marknadsundersökningar. IGM anser att det rör sig om en "förberedelse till säljkontakt" som strider mot artikel 2.

Trots att Biogen bestrider anmärkningarna är IGM:s slutliga bedömning att Biogen inte har handlat i strid med Regler för läkemedelsinformation och ska betala en IGM-avgift om 50 000 kronor.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng