Annons
”Det är inte över men slutet på pandemin är i sikte”
Tedros Adhanom Ghebreyesus.

”Det är inte över men slutet på pandemin är i sikte”

WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus manade länderna att fortsätta maratonloppet ända till mållinjen.

15 sep 2022, kl 08:53
0

Annons

I ett uppmärksammat uttalande konstaterade chefen för Världshälsoorganisationen, WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus på onsdagen att världen nu är i det bästa läget hittills för att kunna få ett slut på covid-19-pandemin. Covid-19 har hittills dödat närmare 6,5 miljoner människor över hela världen, men förra veckan var antalet rapporterade nya dödsfall det lägsta sedan i mars 2020.

Coronavaccinerna och nya terapier mot svår covid-19 har bidragit till att minska dödsfallen och sjukhusinläggningarna. En annan viktig faktor är att den nu dominerande omikronvarianten av viruset som är mer smittsam samtidigt verkar orsaka en mildare sjukdom.

Tedros Adhanom Ghebreyesus pekade på denna utveckling i sitt ovanligt optimistiska anförande.

– Vi är inte där ännu. Men slutet är i sikte, sade han vid en digital presskonferens.

Men han varnade också för att ta ut segern i förskott:

– En maratonlöpare slutar inte att springa när mållinjen börjar synas. Hon springer fortare med all den energi hon har kvar. Det måste vi också göra.

WHO-chefen framhöll att det gäller att länderna nu tar chansen.

– Annars riskerar vi fler virusvarianter, fler dödsfall, mer samhällsstörningar och mer osäkerhet, sade han.

De åtgärder WHO vill se är bland annat att länderna fortsätter vaccinationsarbetet med målet att vaccinera 100 procent av personer i riskgrupper. Detta anses som det viktigaste steget på vägen mot målet om 70 procents vaccintäckning i befolkningen i stort.

En annan viktig åtgärd är att fortsätta testa för viruset och övervaka utvecklingen av nya varianter genom sekvensering. WHO framhåller också att covid-19-virus-övervakningen bör integreras i systemen för övriga luftvägsinfektioner, bland andra influensa.