Annons

Talidomid visar effekt vid flera svåra cancerformer

50-talets katastrofläkemedel talidomid (Neurosedyn) som användes mot morgonillamående vid graviditet med väl kända följder har på senare tid även visat sig hämma nybildningen av blodkärl i cancertumörer. Nu börjar det komma studier som visar att läkemedlet har en viss effekt vid många svårbehandlade cancerformer.I the New England Journal of Medicine (N Engl J Med 1999;341:1565-71) […]

13 jul 2002, kl 22:18
0

Annons

50-talets katastrofläkemedel talidomid (Neurosedyn) som användes mot morgonillamående vid graviditet med väl kända följder har på senare tid även visat sig hämma nybildningen av blodkärl i cancertumörer. Nu börjar det komma studier som visar att läkemedlet har en viss effekt vid många svårbehandlade cancerformer.
I the New England Journal of Medicine (N Engl J Med 1999;341:1565-71) redovisas en studie av Seema Singhal et al. på 84 patienter med behandlingsresistent myelom. Behandling med talidomid 200 mg per dag med en dosökning om 200 mg varannan vecka resulterade i en total respons på 32 procent. Svaret var dock mycket olika distribuerat. Åtta patienter svarade till 90 procent, sex patienter till minst 75 procent, sju patienter till minst 50 procent och sex patienter till minst 25 procent mätt i serum- eller urinnivåer av paraprotein.
Flera andra studier presenterades vid the New York Chemotherapy Foundation Symposium den 5 november. Tim Eisen visade att av 66 patienter med olika former av cancer som behandlades med talidomid 100 mg per dag svarade tre patienter av 18 med njurcancer och ytterligare tre stabiliserades. Fyra patienter av 17 med melanom blev också stabiliserade.
William Figg visade att talidomid har en effekt vid androgenoberoende prostatacancer. Av 50 patienter som behandlades med lågdos (200 mg per dag) svarade 53 procent och av de 13 patienter som fick högdos (upp till 1 200 mg per dag) svarade 68 procent på behandlingen.
I en studie som undersökte talidomids effekt i kombination med karboplatin vid återkommande glioblastom kunde Michael Gruber visa en 70-procentig svarsfrekvens bland de 53 patienterna som fick maxdosen 300 mg/m2.
I en liten studie av behandlingsresistent myelom visade Sundar Jagannath att 67 procent av de 15 patienterna svarade på behandling med talidomid (10 st) och talidomid i kombination med kemoterapi (5 st).

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng