Annons

System ska varna om brist

En gemensam plattform mellan tillverkare ska förhindra att brister på läkemedel uppstår inom Europa.

30 jan 2015, kl 08:16
0

Annons

Flera europeiska organisationer som företräder läkemedelstillverkare har gått samma för att utveckla ett varningssystem mot läkemedelsbrister.

Systemet ska fungera som ett kommunikationssystem mellan läkemedelsproducenter och europeiska myndigheter som hanterar läkemedelsfrågor, både centralt som EMA, och nationella läkemedelsmyndigheter.

Det är den europeiska läkemedelsindustriorganisationen, Efpia, och den europeiska generikaföreningen, EGA, som arbetat fram förslaget som de tror kan varna inför eller helt motverka bristtillfällen.

Tanken är att tillverkare ska använda systemet för att lämna information då de tror att de kan få problem att leverera ett läkemedel. Det kan handla om att leveransen av en komponent blivit försenad eller på grund av incidenser som stöld eller förfalskning.

I den gemensamma mallen finns ett system som graderar hur allvarlig en blivande brist kan bli för patienterna.

I en gemensam rapport ställer sig flera organisationer som företräder tillverkare och leverantörer inom läkemedelsområdet bakom förslaget.

Kritik kommer dock från PGEU, Pharmaceutical Group of the European Union, som menar att systemet bara fokuserar på producentledet och att apoteksledet inte finns med, enligt The Pharmaceutical Journal.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng