Sverige föreslår nordiskt vaccinsamarbete
Foto: Istock

Sverige föreslår nordiskt vaccinsamarbete

På initiativ av regeringen hålls i dag ett ministermöte för att diskutera ett samarbete om vaccinproduktion.

9 jun 2021, kl 10:19
0

Annons

Sveriges regering har i dag bjudit in ministrar från Danmark, Finland, Island och Norge för att diskutera möjligheterna till ett samarbete inom nordisk vaccinproduktion. Från Sverige deltar Ibraham Baylan, näringsminister, och Anna Hallberg, utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor.

– Regeringen ser stora möjligheter att genom fördjupat nordiskt samarbete förbättra pandemiberedskapen och samtidigt stärka Norden som en globalt ledande life science-region, säger Ibrahim Baylan, i ett pressmeddelande.

Mötet hålls bland annat för att ta reda på hur Sverige och de andra nordiska länderna kan ta vara på den kapacitet som länderna har och även se hur den kan vidareutvecklas. Detta för att snabbt kunna tackla kommande pandemier, skriver regeringen.

På mötet kommer Sveriges förslag om en gemensam pilotstudie i form av ett nordiskt myndighetssamarbete att diskuteras. Regeringen hoppas att ett samarbete kan leda till en stärkt beredskap, kapacitet och kompetens för produktion av vaccin och biologiska läkemedel.

Regeringsuppdrag om vaccinproduktion

Vinnova fick förra året i uppdrag av regeringen att analysera Sveriges innovations- och produktionskapacitet för vaccin och andra biologiska läkemedel. I rapporten, som nyligen har redovisats, har Vinnova bland annat tagit upp frågan om möjligheterna att undersöka förutsättningarna för ett fördjupat partnerskap i norden.

– Det nordiska samarbetet sträcker sig långt tillbaka i tiden och är en styrka som vi alltid bör bygga vidare på. När vi arbetar tillsammans skapar vi lösningar, ökar vår nordiska konkurrenskraft och blir en attraktivare region, säger Anna Hallberg.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng