Annons

Studenter vill göra medicinerna billigare

En global organisation, UAEM, som arbetar på universitet för att göra läkemedel tillgängliga i fattiga länder, finns nu också på svenska högsäten.

23 mar 2011, kl 12:23
0

Annons

UAEM, Universities Allied for Essential Medicines, startade i USA i början av 2000-talet. Syftet med organisationen är att universitet tillåter att läkemedel som deras forskare utvecklat tillverkas och säljs billigare i fattiga länder. I USA satte studenter tillsammans med Läkare utan gränser press på universitet i Yale att göra aids-läkemedlet Stavudine tillgängligt i tredje världen. Aktionen lyckades; universitet och ett läkemedelsbolag meddelade att generisk produktion skulle tillåtas i fattiga länder.

UAEM som
nu samarbetar med många universitet världen över har nu också kommit till Sverige, rapporterar tidningen Lundagård. I slutet av förra året bildade en grupp läkarstudenter i Lund ett svenskt UAEM och nu har man fått efterföljare i Stockholm och Uppsala.
För tidningen berättar grundaren, Jacob Sandberg, att man precis börjat undersöka intresset hos svenska universitet och forskare.
? Nu gäller det att hitta ett sätt att anpassa UAEM:s koncept till Sverige, säger Jacob Sandberg till tidningen.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng