Annons

Studenter vill göra medicinerna billigare

En global organisation, UAEM, som arbetar på universitet för att göra läkemedel tillgängliga i fattiga länder, finns nu också på svenska högsäten.

23 mar 2011, kl 12:23
0

UAEM, Universities Allied for Essential Medicines, startade i USA i början av 2000-talet. Syftet med organisationen är att universitet tillåter att läkemedel som deras forskare utvecklat tillverkas och säljs billigare i fattiga länder. I USA satte studenter tillsammans med Läkare utan gränser press på universitet i Yale att göra aids-läkemedlet Stavudine tillgängligt i tredje världen. Aktionen lyckades; universitet och ett läkemedelsbolag meddelade att generisk produktion skulle tillåtas i fattiga länder.

UAEM som
nu samarbetar med många universitet världen över har nu också kommit till Sverige, rapporterar tidningen Lundagård. I slutet av förra året bildade en grupp läkarstudenter i Lund ett svenskt UAEM och nu har man fått efterföljare i Stockholm och Uppsala.
För tidningen berättar grundaren, Jacob Sandberg, att man precis börjat undersöka intresset hos svenska universitet och forskare.
? Nu gäller det att hitta ett sätt att anpassa UAEM:s koncept till Sverige, säger Jacob Sandberg till tidningen.