Annons

“Strukturerade samtal mest intressant”

Frågan om strukturerade läkemedelssamtal på apotek hör till apoteksutredningens mest intressanta, tycker Robert Svanström på Sveriges Apoteksförening.

8 apr 2016, kl 08:07
0

Annons

Robert Svanström

Tidigare i mars lämnade socialdepartementet över ärendet strukturerade läkemedelssamtal på apotek till apoteksutredningen, och då också Läkemedelsverkets rapport från 2014. Tidigare uppgifter att samtalen skulle ha lyfts ur den nationella läkemedelsstrategin, NLS, stämmer dock inte. De finns fortfarande kvar som en aktivitet i NLS men hanteras inom ramen för apoteksutredningen.

– Det är en av de mest intressanta frågorna i utredningen och där utredaren skulle kunna göra en reell skillnad, säger Robert Svanström, chefsfarmaceut på Sveriges Apoteksförening.

Finansiering av eventuella åtgärder kopplade till strukturerade samtal påverkas inte heller, enligt Anne Nilsson, kansliråd på socialdepartementet.

– Aktiviteter i NLS har ingen automatisk finansiering utan olika punkter behandlas på olika sätt. Att strukturerade läkemedelssamtal behandlas i apoteksutredningen ska inte ses som någon nedprioritering av frågan, säger Anne Nilsson.

Någon öronmärkt finansiering försvinner med andra ord inte, eftersom det aldrig funnits en sådan. Däremot är direktiven till apoteksutredningen tydliga med att utredaren Åsa Kullgren inte ska lämna några förslag som innebär att handelsmarginalen höjs eller några andra utgiftsökningar för det offentliga.

– Det skulle man kunna lösa med en omfördelning av läkemedelskronan vilket gör att eventuella kostnader inte skulle göra det dyrare för det allmänna, säger Robert Svanström.

Frågan om strukturerade läkemedelssamtal på apotek har tidigare utretts av Läkemedelsverket. Utredningen gav dock inget svar på hur effektiva dessa skulle vara i form kostnadseffektivitet och ökad följsamhet hos patienter, utan konstaterade enbart att sådana samtal skulle vara möjliga att erbjuda på svenska apotek.

– Jag hoppas att utredaren tar intryck av det som sker i vår omvärld och kommer fram till att den här typen av tjänster ska införas även i Sverige och på vilket sätt, säger Robert Svanström.

Apoteksutredaren Åsa Kullgren ska redovisa uppdraget senast den 31 december i år och då bland annat förslag kopplade till strukturerade läkemedelssamtal.

– Efter det att utredningens betänkande lämnats kommer expert- och högnivågrupperna inom NLS att ta del av dem. Förslagen bereds också i vanlig ordning vidare inom socialdepartementet, säger Anne Nilsson.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng