Stora skillnader i kostnad mellan hjärtläkemedel

Det är en, i det närmaste, 20-faldig skillnad i kostnad mellan det billigaste och dyraste hjärtläkemedlet för att uppnå samma sak. Det visar en undersökning som NEPI redovisade på Läkarstämman i Göteborg i slutet av november.

24 jun 2002, kl 18:59
0

Annons

Genom att beräkna kostnaderna för att förhindra en hjärt-kärlkomplikation på fem år hos medelålders och äldre patienter med mild till måttlig hypertoni behandlade med olika hypertoniläkemedel kan NEPI visa att det kaliumsparande diuretikumet Normorix är nästan 20 gånger billigare än den dyraste behandlingen, sympatikusdämparen Alfadil. Alfadil är ett tämligen ovanligt läkemedel, men även de betydligt vanligare Inhibace Comp och Cozaar är 11?13 gånger dyrare än Normorix.
? Vi har jämfört kostnaderna för att uppnå samma terapiresultat med olika hypertoniläkemedel. Det här visar att det finns en potential att göra dagens hypertonibehandling billigare utan att försämra kvaliteten, säger professor J Lars G Nilsson vid NEPI.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng