Stopp för receptfri diklofenak

I Storbritannien måste det smärtstillande medlet i tablettform numera skrivas ut på recept .

15 jan 2015, kl 12:16
0

Det smärtstillande läkemedlet diklofenak har i granskningar visat sig ge en ökad risk för kardiovaskulära biverkningar, så som hjärtinfarkt och stroke. Senast 2013 rekommenderade den europeiska läkemedelsmyndighetens säkerhetskommitté PRAC en begränsning för personer med allvarliga hjärt-kärlsjukdomar.

Diklofenak har kunnat köpas receptfritt på apotek i Storbritannien sedan 2008. Men nu har den brittiska läkemedelsmyndigheten MHRA beslutat att begränsa tillgången till diklofenak. Från och med mitten av januari kommer diklofenak i tablettform att vara receptbelagt. Andra beredningsformer, som gel, kommer fortsatt att säljas receptfritt på apoteken. Enligt myndigheten är anledningen till beslutet en liten, men klart ökad risk för allvarliga kardiovaskulära biverkningar. 

Apoteken fick 48 timmar på sig för att ta bort diklofenaktabletterna från butikshyllorna. 

Diklofenak tillhör gruppen NSAID, icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel, och är receptfritt i Sverige, men får endast säljas på apotek.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng