SSRI minskar självmordsrisken hos vuxna

Antidepressiva läkemedel kan minska risken för självmord. Det visar
forskare från World Health Organisation i en ny metaanalys som
publicerats i Canadian Medical Association Journal. Slutsatserna
skiljer sig från tidigare studier.

3 feb 2009, kl 12:52
0

Det amerikanska läkemedelsverket, FDA, har tidigare gjort studier som visade att antidepressiva läkemedel av typer SSRI ökar självmordsrisken hos patienter under 25 år och minskar den hos patienter under 65. SSRI hade ingen effekt hos andra åldersgrupper, enligt FDA. Som resultat av studien ifördes en varning på dessa läkemedel som pekade på den ökade självmordsrisken hos ungdomar.

Den aktuella studien gjordes av World Health Organisation (WHO). Studien är en metaanalys av åtta stora studier och omfattar sammanlagt 20 000 patienter.  Forskarna visar att antidepressiva läkemedel minskar sjukdomsrisken med 40 procent hos personer över 18 år. De patienter under 18 år som tog antidepressiva läkemedel fördubblade sin självmordsrisk. När det gäller äldre patienter drar forskarna från WHO samma slutsats som tidigare studier, nämligen att antidepressiva läkemedel minskar risken för självmord med 50 procent hos patienter som är äldre än 65 år.

I sina slutsatser skriver forskarna att dessa resultat borde kunna försäkra läkarna om att SSRI kan vara ett säkert alternativ för behandling av depression hos unga. På grund av ökad självmordsrisk borde läkarna däremot vara försiktiga med förskrivning av antidepressiva läkemedel till personer under 18 år.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng