Speciell migränklinik till Norrköping

Tiotusentals östgötar som lider av folksjukdomen migrän kan nu äntligen få experthjälp på den expertklinik som öppnat i Norrköping.

13 jun 2002, kl 14:51
0

Enligt ett pressmeddelande är dåligt bemannad primärvård samt brist på specialistläkare på neurologmottagningar några av anledningarna till att öppna Norrköpings första klinik som enbart inriktar sig på smärtbehandling och migrän.

? I dag är det bara varannan migränpatient som söker läkarhjälp, trots att det finns mediciner som delvis eller helt tar bort migränen. Vi hoppas kunna ändra på det, säger, Bengt Janzon, smärt- och narkosläkare på Medicinskt Centrum, som dragit igång kliniken.

Bengt Janzon har en bakgrund som smärtläkare och är specialist på långvariga smärtor, främst sådana som svarar bra på olika nervblokader. Han har de senare åren sett en ökad representation av migrän bland de patienter som lider av långvariga smärtor.

– Vi måste ta sjukdomen på allvar. I Sverige drabbas vi av 10 miljoner migränattacker per år. Mellan femton och arton procent av befolkningen lider av migrän, men mindre än 50 procent av dessa söker läkarhjälp, säger Bengt Janzon.

Individuell behandling

Han menar att allmänläkare ofta är tidspressade och därför inte heller alltid har tid att följa upp de patienter som väl sökt hjälp. I stället tvingas läkaren förlänga det redan befintliga receptet per telefon.

– Av de patienter som söker vård vill de flesta prova ett nytt läkemedel. Men de får inte chansen att diskutera och prova nya mediciner som kan fungera bättre och befria dem från migränen. När det gäller migrän måste man prova sig fram individuellt till vilken behandling som fungerar bäst, säger han.

Medicinskt Centrum behandlar för närvarande 326 migränpatienter varav 53 är män.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng